Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 12:35 - Забележителности в Сърбия-Белград, Ниш, Нови Сад, Суботица
Автор: geografija Категория: Други   
Прочетен: 17064 Коментари: 0 Гласове:
2



 Република Сърбия — без излаз на море държава в югоизточна Европа, в централната част от Балканския полуостров. След Първата световна война Сърбия е основател и част от държава на голяма част от население което съставлява южнославянските народи: Кралство на Сърби, Хървати и Словенци, Кралество Югославия, Социалистическа Федеративна Република Югославия, Съюзна Републики Югославия, Държавен Съюз на Сърбия и Черногория.

Историята на Сърбия започва своето начало от VI век, с момента на заселването на славянски племена в западната част на Балканския полуостров. През VIII—IX век възникват първите протодържавни образувания на сърбите.

 

Съвременна Сърбия се образува в резултат на Първото сръбско възстание през 1804—1813 г. против османското владичество. За ръководител на възстанието е избрах Георги Петрович по прозвище Карагеорги, служил преди в австрииската армия, като унтер-офицер.Две селски по произход династии — Карагеоргиевичи и Обренович са се сменяли на престола в Сърбия до 1903 година. През 1903 година крал Александър Обренович и неговата съпруга Драга са убити в резултат на дворцов преврат

В Първата световна война Сърбия е на страната на Антантата. В хода на войната Сърбия губи, по някои оценки, до 1/3 от населението.
През Втората световна война територията на Сърбия от април 1941 година е окупирана от войските на хитлеристка Германия, част от териториите на държавата са предадени на сателитите на Германия — Унгария и България, а така също на Албания. През1944—1945 гг. Сърбия е освободена от Съветската Армия и партизанските отряди на Народно-освободителната армия на Югославия.
През 1945 година е провъзгласена Федеративната народна република Югославия (от 1963 г. — Социалистическа федеративна република Югославия), в състава на която се образува Народна република Сърбия (от 1963 г. — Социалистическа република Сърбия). През ноември 1945 година скупщината на Югославия лишава династията на Карагеоргиевичите с право на власт.

На територията на Сърбия са се съхранили много исторически и културни паметници, като голяма част от тях, нзависимо от многото войни, се намират в прекрасно състояние. Стотици средновековни манастири и древни градове, десетки балнеологически курорти, уникални природни комплекси в южната част на Балкана, добродушен и приветлив народ - това далеч не е пълния списък с предимствата на тази страна.

Белград

Белград (сръб. Београд) — столица и най- голям град в Сърбия с население 1 135 502 жители (около 2 млн са нерегистрирани). Столица на Сърбия от 1403 година, от 1918 до 2003 година столица на Югославия, от 2003 до 2006 година на Сърбия и Черна Гора.

Белград e разположен на две реки, Сава и Дунав. Сава се влива в Дунав именно в Белград.

 


Под това наименование града за първи път се споменава през IX век. През IX—X в. Белград е български, през XI—XII вв. се намира под властта на Византия, а след това на българи, унгарци, сърби. През 1813—1830 г. града се намира под властта на турците, които до 1867 година удържат за себе ис разположената в центъра на града крепост. По време на Първата световна война Белград два пъти е окупиран от австрийски войски (18 нември — 2 декември 1914; 26 септември 1915 — 18 октомвреи 1918).
На13 април 1941 година е завладян от нацистка Германия, а на 20 октомври 1944 година освободен от съветски войски и Народно-освободителната армия на Югославия. През ноември 1945 година Белград е провъзгласен за столица на ФНРЮ (от 1963 година — Социалистическа Федеративна Република Югославия).
Сърцето на съвременен Белград - лежаща при вливането на Сава и Дунав средновековна крепост Калемегдан от бял камък и една от старите крепости в Европа (XII-XVII вв., днес тук се намира Военен музей). Голяма част от постройките на територията на крепостта, в това число средновековните врати, православнте църкви, мюсюлманските могили и турски бани, датират от XVII век.

Заедно с крепостта е разположен Стария-Град – най- старата част на Белград. Днес сред неговите извити улички са съсредоточени голяма част от музеите на столицата, тук са разположени най- скъпите ресторани и внимателно отреставрирани още от времто на Югославия дворци. Трябва да се посети стария квартал Скадарлие, парка Ада-Сиганлия, Националния музей (1844 г) на площада на Републиката с обширна археологическа колекция и събрани живописи, домът на княз Милош (1831 г), Стария дворец (1882 г), Етнографиския музей със събрани сръбски костюми и народно изкуствп, храм Св. Сава (XIX в), джамията Байракли-Джамия (1690 г), Галерията на фреските, двореца на княгиня Любица (1831 г) в балкански стил с голяма колекция мебели от XIX век, Музейя на съвременното изкусство (1965 г), останките от римски, средновековни сръбски и турски укрепления, джамиии от XVI-XVII в. и многочисленни колоритни къщо от XVIII-XIX в. 
Новият град росте южно от белградската крепост, неговите светли и просторни квартали са построени по последните думи на архитектурата, с много паркове, алеи и булеварди, съвременни здания. Тук са интересни зданията на Народната скупщина (1937 г), комплексът със съоръжения за промишлени изложения (1950-57 г.), православната църква Св. Марко (1932-1939 г.), Музея на революцията (един от последните в Източна Европа), зданието на Скупщината (Парламента, 1907-1932 г.), малката руска православна църква, бившата резиденция и могила на маршал Тито, спортния център "25 май" (1973 г), Конгресния център "Сава" (1977 г) и много къщи в псевдосталински стил. 
Близо до Белград, в Смедерево се намира най- голямата равнинна крепост в Европа - крепостта Бранкович (XV в), заемаща територия от 11 хектара и обградена с цял комплекс съоръжения. В Крагуевац е разположена прекрасна църква във византииски стил.

Ниш

Град Ниш исторически се явява кръстопът между изтока и запада на Европа, между културите на Мала Азия и Европа от една страна, и между славянския свят и исляма от друга. Неговата древна история (а първите споменавания за него се отнасят към II в пр н. е.) е величествена и трагична едновременно. През тази земя нееднократно са преминавали вълни завоеватели, тук е роден император Константин Велики, от тук на всички страни по света са се отправяли кервани с търговци, към неговите храмове са се стичали хиляди паклонници, а най- култовите съоръжения са били широко известни далеч зад пределите на страните. През XVI век, когато цяла югоизточна Европа се намирала под Османско иго, монастирите около Ниш, и най-вече храм Свети Георги в Камениц, са били опора на христианството и място за срещи на религиозния и интелектуален елит на Сърбия, заслужил си слава на един от големите култови центрове на славянския свят. "Кулата Весла", "Портата на Смъртта", трагическия Мемориал Бубандж са паметни за сръбския народ, докато града, внимателно съхранява своите паметници и история, продължава да живее и развива.
Количеството исторически съоръжения тук е просто огромно, като много от тях се намират в самия Ниш и в прилягащите към тях градски части и села, което превръща местността около града в обширен историко-културен резерват. Към най- древните паметници на града се отнасят ранн
oхристианскaта крипта от IV столетие на нишката улица Косовске-Девожке, мавзолея от този период в Нишка-Баня, руините на църквата Св. Архангел Гаврил (датировка неизвестна) на склоновете на планината Облик (пролома Сичевачка-Клисура), византийската базилика и крипта в Островице, руините на римски дворц, баптистерия, терми и нимфеум (IV в) в Медиана, а също така раннохристианската базилика (предположително IV в) в нишкия район Ягодин-Мала. 
Главни забележителности на Ниш - това многочисленни култови съоръжения, които в изобилие са разпръстнати по града и неговите околности. Средоточие на православието винаги са се считали нишките манастири Св. Богородица (1644-1883 г, канбанария от 1880 г), манастир и църква Хиландарски метохия (XVI в), а така също влизащия в манастирския комплекс храм Св. Сава (1987 г), Св. Параскева Иверска (Св. Петка Иверице, XIV-XVI в., съвремено здание построено през 1898 г), манастир Св. Георги (втората половина на XV в) в живописна долина в село Камениц, манастира Богородица (1575-1880 г.) в пролома Сичевачка-Клисура, манастира Габровац с храма Света Троица (1833 г, възстановен през 1873 г) и мемориала в памет на загиналите в Балканската и Първата свтовна войни 1912-1918 г., а така също манастира Св. Йоан (предположително XVI в) в Кражковац. 
Градските църкви също носят отпечатък от иминали епохи. Към най- известните от тях се отнасят църковния храм Сошествие на Светия Дух (1856-1872 г.), църквата Св. Никола (Св. Николае, построена през 1722 г на мястото на легендарния Свето-Прокопиевски храм от XI в, преустроена през 1737 г) и Преображенския часовник (1907 г), скромната църква Св. Параскева (Св. Петка, XIV-XVI вв.) в Долни-Матежевац, църквата Св. Пантелеймон (1878 г) на фундамент от храм от IV-XI век, църквата Св. Николай (1838 г) в Манастира, Св. Илия в Нишка-Баня, Св. Параскева (1925 г) и византииската базилика в Курлине, развалините на църквата Св. Илия (предположително IX в) в Батусинац, средновекованата крепост Зеленик и манастирската църква Св. Николай (1654 г, съвременното здание на църквата е построено в началото на XX в), църквата Успение на Пресвета Богородица (1839 г) в Милковац, църквата Св. Николай (1831 г, възстановена през 1933 г) в Камениц, църквата Св. Архангел Михаил и Гаврил (XIV-XV в., възстановена през 1839 г), а така също скромната църква Св. Йован (предположително XIV в) в Орляне. 
Към най-старите паметници на архитектурата се отнасят зданията на Бановина (1887 г) и Градската-Купа (1926-1927 гг.) в стил късен неокласицизъм, градската Скупщина (1939 г), паметника на Л. Пастьор(1900 г), градската библиотека (XIX в), зданието на Народното Позориште (1938-1939 гг. по проект на архитекта В. Татаринов), зданието на Радиоцентъра на Ниш (1900 г, през 1914-1915 служи за резиденция на крал Петра I), монументалното здание на Главната поща (началото на XX в), Гимназията  (1912-1914 г.), "Вождовата школа" и зданието на Општинския съд с часовниковата кула . Селцето ГорниМатежевац, лежащо северо-източно от Ниш, се явява едни музей на средневековната архитектура под открито небе. Тук са разположени Латинската църква (XI в), храма Габровац (1498 г), манастира Св. Йон (XV в, съвременните съоръжения датират от XIX-XX в.) църквата Св. Архангел Михаил (1838 г). 
Близо дт град Чачак, в красив пролом на река Морава се намира "сръбския Атон" - манастрски комплекс, често се нарича Троицки. Тук на малка територия на живописен склон в планината Овчар са разположени Въведенския, Възнесенския, Преображенския, Сретенския и Свято-Троицкия монастири, а на другия браг на Морава, в планината Каблар – манастирите Благовещенския, Николския (Николае) и Йоан-Предтечски (Йован), а така също три църкви – Илинска, Успенска и Савинска (вскчки съоръжения се отнасят към периода XIV-XVI в.).

Нови-Сад

Столицата на Воеводина Нови-Сад е интересна с крепостта Петроварадин (1699-1780 г., днес тук е разположен хотел, ресторант и два музея) и музеите на Революциите, Живописта и Археологията. Така също заслужават внимание църквите Св. Влкмч Георги (1848-1849 гг.), Успенската църква (1776 г), Николаевската църква (1730 г), калвинистката църква (1808-1863 г.) на улица Сафарикова, словачката евангелистка църква (1886 г) при кръстосване на улиците Масарикова и Йоана-Суботица, католическата църква Св. Рок (1801 г), Ваведенската (Петропавловската) църква в комплекса на Военната болница Петроварадин (1922 г), францисканския манастир Св. Иван Капистран (1938-1942 г.), католическата катедрала Св. Мария (1893-1895 г.) с кулата висока 76 м, Алмаската църква (катедралата на Тримата Епископи, края на XVIII в), Синагогата (1909 г), методистката църква (1911 г), католическата църква Св. Петър и Павел (1780-1820гг.), католическата църква Св. Елисавета (1930 г), църквата Св. Юлия (1701-1714 г.). 
Богатото културно наследство на града съхраняват многочисленните музеи, сред които най-интересен е Музея на Воеводина и етническия комплекс Брвнара, Градския музей Нови-Сад в крепостта и неговата колекция от чуждестранно изкуство, Института за защита на културното наследство на Воеводина, Театралния музей на Воеводина на улица крал Александър, Музея за съвременно изкуство, Сръбския институт за защита на природата на улица Радничка, Културния музей Живанович и Селскостопанския музей в Кулпина.

Суботица

Суботица (за първи път се споменава през 1392 г) – най-северния град в Сърбия, втори по значение във  Войводина и най- големия унгарскоговорящ град в страната, повече от половината население тук говори на унгарски и затова самия град и неговите околности представляват достатъчно своеобразно зрелище с явен национален колорит. Града лежи само на 10 км от унгарската граница, в самия център на Панонската равнина. Тук са интересни старата Ратуша (1910 г) с интересния Исторически музей, Градския музей, Художествената галерея в Парка Ленин, Епископията на Суботица на улица Харамбасичева, готическата катедрала Св. Георгии, комплекс Градска-Куча (Градска зала, 1908-1912 г.), "двореца Рейхл" и други здания, построени от архитекта Ференц Рейхл в традиционен унгарски стил в края на деветнадесети век, францисканския манастир със старата католическа църква в страната (датираща от 1640 година), Народно-Казалисте (Национален театър, 1749 г – най-стария театър в страната), Синагогата, а така също езерната зона за отдих Палич (8 км източно от Суботица) с зоопарк, красиво езеро, спортни площадки, ресторанти и парковр. Град Бач е известен със  своята средновековна крепост (най- старата във Войводина), а така също с построената още от кръстоносците кула (1169 г).
Днес в Сърбия има над 20 оздравителни центрове, базирани на уникалните свойства на местните лечебни води и кал, оборудвани с най- съвременни медицински средства - платото Златибор със знаменития санаториум Чигота, Буяновачка-Баня, Врнячка-Баня, Нишска-Баня, Соко-Баня, Баня-Ковиляча и други.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geografija
Категория: Други
Прочетен: 202218
Постинги: 29
Коментари: 27
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031