Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 08:00 - Светът е малък-V част
Автор: cvetnica Категория: Тя и той   
Прочетен: 12606 Коментари: 27 Гласове:
10

Последна промяна: 17.01.2010 11:04


          
                  "Ще я заведа на Кръстова гора! Там мястото е целебно и вълшебно!Пътят е дълъг, но ще се справим! Дали ще е подходящото хапче за душата и? Но най-доброто място, където можеш да получиш отговорите на въпросите, които непрекъснато си задаваш и все не успяваш да разбереш истината."
    Разказът му...
-А, октомври, мила моя е най-красивият месец на годината в тази величествена планина! Няма друго място на земята с толкове цветове събрани на педя разстояние. Синьо небе, с най-прекрасния син цвят, което като с пелена обгръща природното великолепие! Тишина, която изпълва съществото ти и чак звъни в ушите. Гледаш с широко отворени очи и погледа ти се стреми да забележи и най-малкият нюанс от пъстроцветната природна палитра. Не се уморяваш от тази хубост! Ако Рая има земно измерение, то това са Родопите и сигурно за това Бог е решил да го има и Кръстов, за да може почивайки си на върха му да съзерцава красота! Сигурно се е забавлявал, когато е създал другите сезони, но есента е сътворил със сърцето и душата си!
        Заоблените била на хребетите, с приказния си рисунък, с различни нюанси -златно, искрящо жълто, пурпурно червено, уморено кафяво...Тъмнозелени борове, високи като катедрали и по върховете им сребристи отблясъци. Буковете, с невероятните си клони, като разлюляно море...Ширналите се пеещи ливади с необичайното пролетно зелено с тук там цъфнало закъсняло цветенце...
        Красота и вълшебство!
Планината показва прелестите си малко по малко, като срамежлива невеста, защото знае, че този който има сетива да й се наслаждава, има нужда от време, за да си поема дъх от хубостта й! А онази перлена мъглица полазила из усоите...Подухне ли онзи родопски ветрец, който разрошва закачливо косите ти, пълни сетивата ти с нова хубост, променяйки я пред очите ти с разпилените листа във всички посоки...Гали те и с неподозирана нежност ти нашепва своята вечна приказка: запази тази ненагледна хубост в сърцето си и се върни отново, и отново...аз ще те чакам...
Неволно или нарочно казваш, благодаря ти Господи!"

           Дядо Висарион, игуменът му беше приятел. Разбра го от половин дума. На Иза и трябваше разговор с Бог, но не библейските сказания и мъдрости, тя ги знаеше, а обикновена простичка вяра. Нещо разтърсващо!
          Малката църквица...Скромен иконостас...Запалени свещи по канделабрите...Тихо, съвсем тихо песнопение излязло сякаш от ангелски гърла. Свещенникът се молеше.
Влязоха почти на пръсти, за да не го смутят...В един миг запя, тихо като шепот, после малко по-високо. Прекрасният му глас се сля с другите звуци.
-Възлюби, Господа Бога твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа и с всичкия си разум, възлюби ближния си. Амин
Добре дошли, Бог да Ви благослови! Очите ми се радват да ви видят, сърцето ми е щастливо да ви прегърне.
-Благодаря ти дядо игумен.
Иво се измъкна незабелязано.
        Разговорът вървеше трудно. Иза беше много умна и винаги намираше начин как да апострофира свещенника.Тя спореше, задаваше въпрос след въпрос, но с кротост и благост той бавно стигаше до сърцето й.
-Виждам,че ти притежаваш огромна духовна сила, мъдрост и нравствено съвършенство, Иза. Вероятно имаш аргументи от живота си ,които да са по-силни от това, което ти казвам. Но не разпъвай душата си на кръст! Ти трябва да оздравееш! Помисли над това: ако е последното ти изпитание? Готова ли си да разочароваш нашият Бог, ако не се справиш? Мисли за светлината на деня, че всеки ден е подарък! А, как се отнасяш ти към тези прекрасни подаръци? Бог те е възнаградил с чувствителна душа! А, ти какво правиш с тази награда? Ще я погубиш ли в терзания?
Зная, че Творецът е дал най-ценният си дар - любовта и Той се отнася с голяма нежност към влюбените. Ще кажеш, страдание е. Сега я няма. Това означава ли, че не бива да се радваме и че не бива да се влюбваме? Зная колко е крехко сърцето на една жена, но трябва ли да го накараме да замлъкне, защото е наранено?
Човек преживява успехи и неуспехи, младост и старост в непрекъсната битка със злото. Никой не може да излъже съвеста си ако тя живее. Ти как живя, Иза?Добре или зле? Интересно и пълноценно, нали? Отвори, сърцето си, очите си за целия свят! Истинският живот е само един светъл и красив! Вярвай в това и изпитай удовлетворение от всяка преживяна минута.
          Тези, на които отдаваме душата си, любовта си, получават най-голямата си награда! А, дали са я заслужили? Дали не сме сгрешили или прибързали, дали те са хората...

          Дали от магичността на заобикалящата прелест, или от духовността и светостта на мястото, или благостта на дядо Висарион, Иза сякаш прелетя пътя към Кръста. Коленичи и зареди молитвени думи, излезли от най-дълбокото на душата.
Стаяваният страх, болката от страданието, неудовлетвореността от неосъществените мечти...всичко се разпръсна като угасващи искрици. 
Една малка, прекрасна синя пеперуда затрепка и кацна, изглеждаше като синьо мънисто, вплетено в косите й, споделила момента на съкровенно пречистване...
...следва...



        




Тагове:   светът е малък,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - ЖЕНА В БЯЛО, ЗНАЕШ ТАКА СИ ЗА МЕН. . . ...
30.07.2009 08:30
ЖЕНА В БЯЛО, ЗНАЕШ ТАКА СИ ЗА МЕН...ЕДНА УНИКАЛНОСТ...НЕЖНА РОМАНТИКА...ЕДНА ЖЕНА В БЯЛО, НЕЗАГУБИЛА В БИТКИТЕ НА ЖИВОТА СВОЯ ЧАР...
БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДКРЕПАТА..ЗА ЛЮБОВТА КЪМ РОДОПИТЕ...КЪМ БЪЛГАРИЯ И ТОВА ЗА МЕН Е ЛЮБОВ
ОНАЗИ ИСТИНСКА КОЯТО НЕ Е ПРИТЕЖАНИЕ, НЕ Е УПРАВЛЕНИЕ, НЕ Е ЗАВИСИМОСТ...
ТЯ Е ЕНЕРГИЯ РАЗДАВАЩА СЕ ..ДОСТИГАЩА ДО ДРУГИ И СЛИВАЩА СЕ В ТАНЦ ИЗВИСЯВА НАГОРЕ...

КРЪСТОВА ГОРА, ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ И КОЛКО МАЛКО ХОРА ЗНАЯТ ТОВА..КОЛКО МАЛКО
СПОМНЯМ СИ КОГАТО ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧУХ ЗА НЕЙНАТА ЛЕЧИТЕЛНА МАГИЯ
БЕШЕ ПОЧИНАЛА МОЯ РОДНИНА... АЗ ПОРАДИ АНГАЖИМЕНТИ ОТИДОХ ПО РАНО ДА СЕ СБОГУВАМ С НЕЯ...
ПЕТ ГОДИНИ НА ЛЕГЛО И МНОГО ГРИЖИ ОТ ДЪЩЕРЯ И ЗА НЕЯ...БЕШЕ ТРАГЕДИЯ... А ЕТО В ТОЗИ ДЕН ТЯ ЛЕШЕШЕ УСМИХНАТА, ЛИЦЕТО СИЯЕШЕ МАКАР ДА СИ БЕ ОТИШЛА ОТ ТОЗИ СВЯТ...
И ТОГАВА БРАТОВЧЕТКА МИ ЗАПОЧНА ДА ВИ РАЗКАЗВА ЗА МЪКИТЕ, КОЙТО Е ИЗТЕГЛИЛА И КАК РЪКАТА И СЕ СХВАНАЛА И КЪДЕ ЛИ НЕ ХОДИЛА И НИКОЙ НЕ МОГЪЛ ДА И ПОМОГНЕ...
НИТО ПРОФЕСОРИТЕ В СОФИЯ, НИТО ЛЕЧИТЕЛИТЕ..НИКОЙ
НО ВЕДНЪЖ СЕ ЗАПИСАЛА С ГРУПА ЗА КРЪСТОВА ГОРА И МИ КАЗВА КОЛКО СТУДЕНО БИЛО И ТЯ С ЯКЕ...
СТОЯЛИ ТРИ ЖЕНИ НА ЕДНО МЯСТО И КЪМ ТЯХ СЕ ПРИБЛИЖИЛА ЕДНА СТАРА ЖЕНА, ВЕРОЯТНО ОТ ЦЪРКВАТА ТЯ ГИ ПОПИТАЛА КОЯ ОТ ТЯХ Е С НЕРВНО ЗАБОЛЯВАНЕ...А ТЕ МЪЛЧАЛИ
НО ИЗВЕДНЪЖ МОЯТА РОДНИНА СЕ СЕТИЛА ЧЕ НЕЙНОТО ТАКА СЕ ВОДИ И ПОТВЪРДИЛА НА ЖЕНАТА ЧЕ Е ТЯ
СЛЕД КОЕТО СТАРИЦАТА И ПОКАЗАЛА ЕДНО ОБИКНОВЕННО МЯСТО ,ТАМ ДА ЗАСТАНЕ
СТАНАЛО ЧУДО В ТАЗИ СТУДЕНА НОЩ ,ТЯЛОТО И ЗАПОЧНАЛО ДА СЕ ПОТИ И ДА СЕ СТИЧА ВОДА
НА ДРУГИЯ ДЕН, КОГАТО СЕ ПРИБРАЛА ТЯ СПАЛА 48 ЧАСА НЕПРОБУДНО А СЛЕД ТОВА...ЧУДО ...РЪКАТА И СЕ ДВИЖИЛА А ТЯ НЕ МОЖЕЛА ДА ПОВЯРВА...ТЯ КОЯТО ПРЕДИ ТОВА НЕ ВЯРВАЛА В ТАКИВА НЕЩА...ТОЧНО ТЯ

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. cvetnica - Благодаря ти,Джу!
30.07.2009 08:40
Е,да!Най-духовното място в Родопите!Мястото на светлината...
цитирай
3. tili - Ненадмината си
30.07.2009 08:49
в пейзажните описания! Много е хубаво!!! И тая синя пеперудка ми изглежда нещо позната ;-))) Желая ти прекрасен ден!!!
цитирай
4. cvetnica - Благодаря,tili!
30.07.2009 08:52
tili написа:
в пейзажните описания! Много е хубаво!!! И тая синя пеперудка ми изглежда нещо позната ;-))) Желая ти прекрасен ден!!!

Твоят ден да е невероятен!Знаех си,че ще я познаеш!


цитирай
5. yuliya2006 - ЦВЕТИ АКО МОЖЕ ДА КАЧИШ ТОЗИ ЛИНК ...
30.07.2009 08:56
ЦВЕТИ АКО МОЖЕ ДА КАЧИШ ТОЗИ ЛИНК ГОРЕ ДА СЕ АКТИВИРА...ЗА КРЪСТОВА ГОРА Е ПОВЕЧЕ ХОРА ДА Я ОТКРИЯТ
http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=5354

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. martito - Май у Изи ще настъпи промяна:)
30.07.2009 09:30
Май у Изи ще настъпи промяна:)
цитирай
7. cvetnica - Благодаря ти,Наденце!
30.07.2009 09:47
martito написа:
Май у Изи ще настъпи промяна:)

Умница си ми ти!Нали това е най-правилното в нейния случай?Промяната!
цитирай
8. ianichka - Изпълни душата ми
30.07.2009 10:10
Разказваш великолепно, пренесе ме с разказа си там, в моята любима планина и там горе на Кръстова гора. Почувствла съм магията ѝ. Благодаря ти.
цитирай
9. cvetnica - Благодаря ти!
30.07.2009 11:31
ianichka написа:
Разказваш великолепно, пренесе ме с разказа си там, в моята любима планина и там горе на Кръстова гора. Почувствла съм магията ѝ. Благодаря ти.

Заповядай отново...
цитирай
10. ivana59 - :) Лили!
30.07.2009 15:20
Няма нужда от думи...

Благодаря!
И те прегръщам с обич!
цитирай
11. cvetnica - Ваня!
30.07.2009 15:22
ivana59 написа:
Няма нужда от думи...

Благодаря!
И те прегръщам с обич!

Аз благодаря!С обич Лили
цитирай
12. анонимен - От Алекс!
30.07.2009 15:42
Изненада ме!
Не зная какво да кажа!
Но е...страхотно!Няма да пиша за описанието,а за думите на свещенника!Той е успял да стигне до душата и!А и ти в моята.Благодаря.
цитирай
13. cvetnica - Благодаря ти,Алекс!
30.07.2009 15:45
анонимен написа:
Изненада ме!
Не зная какво да кажа!
Но е...страхотно!Няма да пиша за описанието,а за думите на свещенника!Той е успял да стигне до душата и!А и ти в моята.Благодаря.

Думите ти означават много.
цитирай
14. katan - Природа,вяра,отец Висарион!
30.07.2009 19:16
Много неща не ме изненадват,Лили!
Най-напред не съм изненадана,че си превъзходен разказвач!
А описанието на родопската природа си направила толкова топло и обичливо,че в един момент,четейки си помислих,че съм някъде там, в Родопите!
Другото нещо,което не ме изненадва е обръщането на Изи към Бога...
Колкото и умен и интелигентен да е човек и да се опитва да се съпротивлява, Бог в един момент му дава прозрение и вяра!
Тук ще цитирам нещо по памет:"Лесно е да приемеш нещо,което разбираш, трудно е, когато не го разбираш."
Но Изи вероятно е от благословените, след като само с един разговор-спор с игумена отец Висарион, коленичи и започва да реди думи-молитва към Бога,които идват "от най-дълбокото на душата" й...
Преживяла съм този катарзис, затова не съм изненадана от поведението на героинята!
Изненадана съм от "пътечка",която си избрала, за да ни отведеш до прозрението на Изи...
И до нейния извод:"Стаяваният страх,болката от страданието,неудовлетвореността от неосъществените мечти" - всичко това е толкова дребно и нищожно на фона на величествената природа и вярата в Бога!
Разпознах и синята пеперудка!:) Тя вероятно е едно Божие дихание...
И все пак ме изненада, защото на места открих нещо от себе си...
Поздрави за теб,мила сладкодумнице!:)))
И...очаквам продължението...:)
цитирай
15. cvetnica - Катя,благодаря ти!
30.07.2009 19:37
Няма какво да кажа!Ти си ме обсипала с най-прекрасните думи!
Щастлива съм,че съм успяла да те понеса на крилете на словото и да те отведа там!Горе на върха,за да се насладиш на хубост!
Радвам се,че съм те изненадала защото съм вплела в образа на Изи безкрайната и топлата обич на приятелството!
Благодаря отново,смирено свеждам глава.
Продължението в събота...
цитирай
16. анонимен - Sisi
30.07.2009 19:55
Невероятен разказвач си,Лили!
Бях там,описала си мястото с душата си!Благодаря ти,че ме върна на Кръстова гора.Малко неочакван развой,но прекрасен отново!
Поздравявам те!
...какво ли ще е продължението...
цитирай
17. tili - Чааак в събота!
30.07.2009 20:49
Майстор си на читателското напрежение!
цитирай
18. cvetnica - Сиси,благодаря!
30.07.2009 21:29
анонимен написа:
Невероятен разказвач си,Лили!
Бях там,описала си мястото с душата си!Благодаря ти,че ме върна на Кръстова гора.Малко неочакван развой,но прекрасен отново!
Поздравявам те!
...какво ли ще е продължението...

за продължението ще видим!Заповядай,за да разбереш!
Приятна вечер!
цитирай
19. cvetnica - Tili!
30.07.2009 21:31
tili написа:
Майстор си на читателското напрежение!

Опитвам се да съм майстор!
цитирай
20. marty - Кръстова Гора е
31.07.2009 16:01
духовно място.
Много много магия има там.
Сила...
Заряд...
Въпреки усилията
да се комерсиализира това място
хората пристъпват там
с Вяра и отворени души и сърца...
...........
Невероятен изказ
и дълбоки чувства има в разказите ти.
Бъди Смела в мечтите си.
Бъди си ти.
Защото си Прекрасна!!!
цитирай
21. cvetnica - marty ,благодаря ти за добрите думи!
31.07.2009 17:45
Ще си позволя малко да те коригирам за състоянието на Кръстова гора в момента.
От както е на служба архимандрид Висарион всичко е коренно променено.Новата църква е довършена и е един великолепен духовен храм на ВЯРАТА!Иконостасът,канделабрите,светият престол са подновени.Всичко блести от чистота!И наистина можеш да кажеш молитвите си на висок глас и открито сърце.В района вече няма търговци.Само църковен магазин за утвар,красиви икони,библии и малки дребни подаръчета.
Благоустроен е и пътя до там,направен е и паркинга за удобство на миряните.И всичко това е работа на свещенниците.Пошлостта от миналите години я няма.
Тримата свещенници провеждат службите си по канон!Нито една не се е пропуснала дори в мразовити зимни дни.А празничните им литургии с литийните шествия са...Има и трима дякони-хористи с изумителни гласове!
Добавям това с удоволствие,за да се знае от повече хора.
А какво ЧУДО е на Кръстов ден!!!Посетете това свято и магично място тогава,когато в среднощният здрач блестят само свещите и зениците на вярващите!!Когато гласовете се разнасят от ветреца по билата...
Винаги,когато съм била в този ден там съм виждала и падаща звезда-феноменално е на фона на всичко останало...
Благодаря ти още веднъж,marty за думите!
Е,това съм аз-Лили с дълбоки и искрени чувства към всички!
Заповядай отново на продължението утре в 8.00.
За мен беше удоволствие гостуването ти!
цитирай
22. romanov - Страхувам се, че каквото й да кажа
31.07.2009 19:37
ще повторя някое от предшествалите ме мнеия! Не съм ходил по тия места, но ги видях чрез написаното. Усетих атмосферата. Благодаря!
цитирай
23. cvetnica - Благодаря ти,romanov !
31.07.2009 21:29
romanov написа:
ще повторя някое от предшествалите ме мнеия! Не съм ходил по тия места, но ги видях чрез написаното. Усетих атмосферата. Благодаря!

Щастлива съм,че съм успяла да те отведа дори за миг на това вълшебно и целунато от Бог място!
цитирай
24. priqtel12 - Здравей, Лили! Ти също си невероятна!
02.08.2009 12:34
Аз също не съм ходила там, но твоята любов към Родопите, която сякаш извира, ме пренесе там, усетих вълшебството чрез теб....Родопите , носещи съхранената ни духовност и вярата в Бога....чудесен избор, бих казала......Благодаря, че сподели с нас тези удивителни неща!
цитирай
25. cvetnica - Приятелче!
02.08.2009 16:55
priqtel12 написа:
Аз също не съм ходила там, но твоята любов към Родопите, която сякаш извира, ме пренесе там, усетих вълшебството чрез теб....Родопите , носещи съхранената ни духовност и вярата в Бога....чудесен избор, бих казала......Благодаря, че сподели с нас тези удивителни неща!

Щастлива съм,че съм успяла!Удоволствието е мое!
цитирай
26. анонимен - prekrasno
12.03.2011 11:20
Blagodarya za vsichko koeto si napisala taka chuvstveno/darba Gospodnya
цитирай
27. анонимен - Наращивание волос ))) (фото)
20.07.2011 21:21
<img>http://styletips101.com/wp-content/uploads/2007/05/straight-hair.jpg</img>Вчера <a href=http://www.volosi.net>нарастила волосы</a> по рекомендации у <a href=http://www.volosi.net>частного мастера</a> своей подруги. Результаты превзошли все мои ожидания. Я давно <a href=http://www.volosi.net>наращиваю волосы</a>, сменила кучу салонов и множество <a href=http://www.volosi.net>методов наращивания</a>.
Ну, начну по-порядку: во-первых сам <a href=http://www.volosi.net>сайт</a> этого мастера уже выделяется на всеобщем фоне своей информативностью. На сайте множество полезной инфы: про <a href=http://www.volosi.net/index/0-4>все методы наращивания</a>, советы по <a href=http://www.volosi.net/index/0-5>уходу за волосами</a>, <a href=http://www.volosi.net/forum/>женский форум</a>. Во-вторых эти мастера с серъёзным стажем. Что ещё мне льстит, так это то, что мастер полностью подстроилась под мой график, и приняла меня в удобное для меня время, в удобный для меня день. Отдельно хочу рассказать про саму методику <a href=http://www.volosi.net>наращивания волос</a>. Мастер работает по классическому <a href=http://www.volosi.net>итальянскому методу наращивания</a>, но сами <a href=http://www.volosi.net>капсулы</a> делает настолько
миниатюрными, что они даже меньше чем при <a href=http://www.volosi.net>микро-наращивании волос</a>, их даже не заметно <a href=http://www.volosi.net>на висках и в области челки</a>.
Ну, а сам результат перед вами. Лично я больше чем довольна. Не буду делать на форуме рекламу, все кординаты есть на сайте volosi.net
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cvetnica
Категория: Други
Прочетен: 945866
Постинги: 127
Коментари: 2477
Гласове: 11273
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031