Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2013 14:13 - ДЕКОРАТИВНА ОВОЩНА ГРАДИНА В ДВОРА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 7396 Коментари: 0 Гласове:
0



Можете да освежите забързания делник. Какво ще ви зарадва и ободри? Красотата… Красотата в дома ви, красотата във вашата градина.

Да започнем с оградата. Успоредно на нея се засаждат един или два реда  овощни плодни дървета (ябълки, круши, праскови, сливи или череши, при необходимите разстояния за всеки вид разстояния), така че да се изолира дома от улицата. В овощарството са известни различни шпалирни конструкции за изграждане на “жив плет”. И така, нека се опитаме да създадем системата Буше Томас. За тази цел се използват по-нискорастящи сортове и подложки.
image
Стъблото се формира  много ниско (30-50
cm). Системата изисква телена конструкция от 3 реда тел. Първият е на височина 70 cm, а следващите през 80-90 cm, така че живият плет да достигне или надмине височината на оградата. Дърветата се засаждат полегнали.  Върху всяко дърво се оформят по 3-4 скелетни клона ориентирани противоположно на полегналото дърво, преплитайки се като мрежа със скелетните клони на съседното дърво. Скелетните клони не се съкращават до окончателното формиране на короната, а се привързват към телената конструкция. Следи се и се регулира обрастващата дървесина да бъде толкова, че да не засенчва короната. Тук трябва да се спазва принципа колкото се отива нагоре към върха, скелетните клони да са по-къси и по-слаби, а обрастващата дървесина - по-малко. Дължината и дебелината на скелетните клони се регулира като се съблюдава времето за наклоняване. Когато искаме да отслабим растежа, навеждаме скелетните клони по-рано. Скелетни разклонения няма. При добро развитие на дърветата този жив плет може да бъде формиран бързо и лесно. Скелетните клони се съкращават след като са достигнали последния тел и е затихнал буйният растеж. Системата е много лесна за обслужване. Всички мероприятия (резитба, беритба, растителна защита и др.) се извършват без да се използват стълби. Така формираният жив плет изолира напълно градината от сивия пейзаж на прашните улици. Целогодишно градината ще създава уют с красивите си форми, цветове и плодове.

Системата Драпо Маршанд наподобява развяти, забити в почвата знамена. Подходяща е за маркиране на централните пътища в градината.
image

Дърветата се засаждат поединично, полегнали в една посока, приблизително под ъгъл 45о. На срещуположната посока от израстналите разклонения върху ствола се формират 4-5 скелетни клона, като най-долните са най-дълги и дебели. Те излизат почти под прав ъгъл от стъблото и се завързват за телената конструкция, състояща се от 3-4 реда тел. Скелетните клони не се съкращават до пълното формиране на системата. Количеството на обрастващата дървесина се поддържа в равновесие чрез филизене и наклоняване, а  след затихване на растежа и със зимна резитба. Формирането и обслужването на тази система е много лесно.

И още една много красива система, но малко по-трудна за формиране – системата Лепаж. С нея можете да отделите жилищните площи от селскостопанските постройки или от зеленчуковата градина.
image 

Растенията се засаждат полегнали в една посока или прави, като  се наклоняват и завързват за първия тел на конструкцията. В участъка на най-изпъкналата им част се оставя един от покаралите клони, който се извива в срещуположна посока и се завързва за втория тел. От него (пак в най-изпъкналата му част) покарва разклонение, което се извива в другата посока и се завързва за третия тел. Обикновено се изгражда телена конструкция от 4 реда тел. Няма скелетни разклонения, а само обрастваща дървесина, коята внимателно трябва да се регулира, за да не се засенчват дърветата и плодовете добре да се огряват и оцветяват.

Дървета от праскови, кайсии, сливи, череши и др. може да се засаждат и поединично в тревните площи, като се формират закръглено, чашовидно или конусовидно, по познатите в овощарството системи. Орехът, кестенът и лешникът се поставят в някой ъгъл на градината, така че през целия ден да не “хвърлят” сянка върху другите култури. Смокинята или нарът се засаждат на завет, за да се предпазят от измръзване. Ако градината  се намира на по-голяма  надморска височина, с по-голяма въздушна влажност, се засаждат касис, малини или къпини. За повече естетика касисът се засажда в кръгло петно или в петно с неправилна форма. Растенията се оформят с еднаква височина и форма  и се отделят от тревните площи с ивица от едногодишни цветя, които цъфтят от пролетта до есента. Малините и къпините се засаждат в по-отдалечените краища на градината и се следи да не плъзнат из цялата градина. Ягодите може да участват при изграждането на красиви каскади или да се засаждат даже под асмите, макар че изискват добро осветление.

При  различните системи на формиране влагайте творчество, като спазвате основните принципи на резитбата. Всяко дърво е една малка вселена с безгранични възможности. Използвайте ги. Така освен красота, в двора ще имате и различни плодове за цялото семейство.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854940
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi